Een betere werkomgeving dankzij positionering
In een instelling voor gehandicapten werd de positionering van alle cliënten gecontroleerd; dit leidde tot een betere werkomgeving bij de ochtendverpleging. Bij positionering gaat het namelijk niet alleen om het comfort van de cliënt, maar vooral ook om de werkomgeving van het verpleegkundig personeel.
16. december 2015
Bij het wassen van het onderlichaam tijdens de ochtendverpleging houdt de medewerker de heup van de cliënt vaak met één hand vast. Tegelijkertijd werkt hij met de andere hand, wat draaiende bewegingen kan veroorzaken en de schouders, armen en rug zwaar kan belasten. Dit geldt in het bijzonder bij zeer zwakke cliënten, die zich niet zelf kunnen vasthouden, en bij cliënten die onrustig zijn of heftig reageren.
Een centrum voor cliënten met een permanent verminderd functioneringsvermogen op lichamelijk en geestelijk gebied ondervond dat de Deense arbeidsinspectie regels heeft opgelegd aan instellingen die met dergelijke arbeidsprocedures werken. “Ik wilde daarop anticiperen en vast beginnen met het oplossen van de problemen met de werkhouding,” aldus Cathrine Pedersen, fysiotherapeut in dit centrum.
Daarom werd besloten bij alle cliënten te kijken of er sprake was van een veilige werkomgeving voor het personeel. Tegelijkertijd werd rekening gehouden met het comfort van de cliënt. Het was dus zowel een evaluatie van de positionering van de individuele cliënten als van de werkhouding van de medewerkers.
Het centrum concludeerde dat de LEJRELET-kussens van Vendlet ideaal waren voor de situatie op de werkplek, maar ook voor comfortabele positionering van de cliënt: “Ze zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig schoon te maken zijn, blijven op hun plaats liggen en houden hun vorm”, vertelt Cathrine.
De controle bij de individuele cliënten vond plaats in samenwerking met een consulent van Vendlet, wat aanleiding gaf tot een aantal interessante bespiegelingen: “Deze werkwijze gaf ons de rust en de tijd om de optimale oplossing voor de individuele cliënten te zoeken,” aldus fysiotherapeut Cathrine. “We ontdekten een aantal goede manieren van positionering, waarbij rekening wordt gehouden met de beperkte mobiliteit van de cliënt, zijn deformiteit, spasticiteit enz.,” zegt ze.
Op basis daarvan omschreef de fysiotherapeut de positioneringsmogelijkheden voor alle cliënten, met tekst en illustraties, zodat al het personeel de kussens eenvoudig kon gebruiken.
Als het voltallige personeel op de hoogte is van de wijze van positionering van de individuele cliënten, zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor een correct gebruik van de methodes en producten. ”Ik vertrouw erop dat ons projectje met de hulp van Vendlet een succes wordt, zowel voor onze cliënten als voor het personeel,” aldus Cathrine.