Kunstmatig licht maakt ons ziek

Kunstmatig licht maakt ons ziek

Mensen slapen meer dan 1/3 van hun leven. Onderzoek suggereert dat slechte kwaliteit van slaap ernstige gevolgen kan hebben. Dit geldt zowel voor individuen als voor de samenleving als geheel.

17. november 2020

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Grotbewoners sliepen goed

Duizenden jaren geleden leefden de mensen in grotten. Zonlicht bepaalde wat de mensen konden ondernemen per dag. Zodra de duisternis viel, gingen de mensen terug naar hun grotten en bleven daar totdat de eerste zonnestralen op de ingang van de grot schenen.

Dit betekende dat het circadiaanse ritme (24 uurs ritme) vrijwel hetzelfde was. De basis voor een goede slaap was aanwezig. Zonsondergang maakte het lichaam klaar om te rusten, terwijl de koude grotten een natuurlijke daling in de lichaamstemperatuur toestaan. Geen kunstmatige, ontwrichtende elementen konden de biologische klok verstoren.

De gloeilamp, een briljante uitvinding of een vijand

Echter, na de uitvinding van het elektrisch licht begon het circadiaanse ritme verstoord te worden. In de jaren 1800 hebben gloeilampen de voormalige primitieve lichtbronnen overgenomen, zoals talgkaarsen, kerosine lampen, kaarsen en open vuren. Dit betekende dat de mensen nu altijd over kunstmatig licht beschikten. Nachturen, die eerder gereserveerd waren om te rusten en slapen, zouden nu productief kunnen worden gebruikt.

De ogen en hersenen worden bedrogen

Gloeilampen hebben de vorige lichtbronnen overgenomen om vele redenen, zoals geur en roetdeeltjes. Het nadeel van het gebruik van gloeilampen was echter het hoge energieverbruik. Dit leidde tot de ontwikkeling van de huidige LED-verlichting en energiebesparende gloeilampen.

Het probleem is dat deze lichtbronnen nog grotere gevolgen hebben voor de slaap van de mens. Ledlampen en het licht van de energiebesparende lampen verlichten, in tegenstelling tot de traditionele gloeilampen, niet gelijkmatig het kleurenspectrum. Het licht is erg intens in de groene en blauwe kleuren en onderzoekers wijzen erop dat deze nieuwe lampen de goede nachtrust verstoren.

De groene en blauwe tinten zijn kleuren waarvoor de ganglioncellen van het oog bijzonder gevoelig zijn. Het circadiaanse ritme wordt gecontroleerd door de ganglioncellen in het netvlies. Ze detecteren licht en sturen signalen naar onze hersenen, die slaapversterkende neuronen remmen en zenuwcellen activeren die ons helpen wakker te zijn.
In het bredere perspectief betekent dit dat wanneer mensen in de avond voor LED-tv's, smartphones of computerschermen zitten, het lichaam overstroomd wordt door licht dat aan de hersenen signaleert dat het tijd is om wakker te worden.

Maak ruimte voor een goede kwaliteit van slaap

Het effect dat licht op het lichaam heeft, is al lang bekend. Het feit dat LED-licht en het licht van energiebesparende gloeilampen inderdaad een negatieve invloed hebben op slaap is minder bekend.. Dit zou prioriteit moeten zijn in het werk met bedlegerige mensen. Mensen die niet zelfstandig kunnen kiezen of er licht moet branden of donker moet zijn waar ze slapen, hebben het recht om door mensen te worden verzorgd die ruimte kunnen creëren voor een goede slaap.

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.