Positioneren en respiratie

Positioneren en respiratie

Wat is het belang van positioneren met betrekking tot de respiratie? Wat hebben houding en respiratie met elkaar te maken?

3. juni 2020

Door: Fysiotherapeut, Peter Maindal

Positioneren in de liggende houding wordt voornamelijk gebruikt om comfort voor de cliënt te creëren, druk te verlagen en pijn te verminderen. Positioneren wordt ook gebruikt om arbeidsomstandigheden en veiligheid voor de zorgverleners te optimaliseren, als het gaat om het verzorgen van bedlegerige mensen. De vraag is of er ook voldoende aandacht is voor het feit dat positioneren in liggende houding de ademhaling positief kan beïnvloeden?

Mensen worden sterk beïnvloed door zwaartekracht, en bij pulmonale fysiotherapie gebruiken we de concepten declivial en nondeclivial. Declivial verwijst naar de zijde die op de laken / matras ligt, terwijl de nondeclivial betrekking heeft op de zijde die van het laken / matras afgewend is. Deze twee concepten zijn zeer belangrijk voor bedlegerige mensen met ademhalingsproblemen.

Iets wat regelmatig wordt toegepast bij cliënten met ademhalingsproblemen is de hoofdsteun in een hoek van 30 graden plaatsen. Als iemand zit of gedeeltelijk ligt, zal de zwaartekracht het secreet in de longen naar de onderkant van de longen verplaatsen. Daardoor hoesten deze cliënten minder en kunnen ze makkelijker ademen. Zitten of gedeeltelijk liggen beïnvloedt dus het functioneren van de longen. Dit geldt met name voor het onderste gedeelte van de longen waar de hoeveelheid secreet toeneemt en daarmee de alveoli vult.  Hierdoor kan de elasticiteit van het longweefsel onder in de longen afnemen. Als de cliënt op de zij ligt, zal de secretie in de nondecliviale kant gemakkelijk worden uitgescheiden. Tegelijkertijd zullen de longblaasjes aan die kant beter functioneren en hun elasticiteit behouden.

Het is belangrijk dat het longweefsel goed wordt geventileerd. Het draaien van de ene zij op de andere is daarom ook zinvol voor cliënten met respiratoire problemen.

Laterale positionering kan in sommige gevallen het risico opleveren dat de cliënt doorrolt en op de buik draait. Een houding die de ademhaling bemoeilijkt. Daarom is het belangrijk voor cliënten om deze laterale houding zo veilig en stabiel mogelijk te ervaren. Onzekerheid kan een negatieve effect op de ademhaling hebben en daarmee de klinische situatie verergeren.

Door gebruik te maken van producten die speciaal ontworpen zijn om stabiliteit te geven, zal het mogelijk zijn om de behandeling van respiratoire aandoeningen te ondersteunen en optimaliseren. Praktische ervaring laat zien dat longziekten soms kunnen worden voorkomen door continu en actief te werken met goede positionering. Cliënten hebben hier veel te winnen, omdat ze minder ademhalingsproblemen ondervinden. Tegelijkertijd is er een financieel voordeel, aangezien deze aanpak uiteindelijk geld kan besparen voor ziekenhuizen aan dure behandelingen.

 

 

 


 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.