Sociaaleconomische evaluatie

Sociaaleconomische evaluatie

Deze studie uit Frankrijk toont aan dat de implementatie van VENDLET V5 de kwaliteit van de zorg verhoogt en de veiligheid en gezondheid van het zorgpersoneel op het werk verbetert en tegelijkertijd economische voordelen oplevert.

15. februari 2016

Gemeten Rendement van de Investering van VENDLET

Het Franse Instituut voor Onderwijs en Gezondheidsbevordering (IREPS Picardië) heeft de effecten geëvalueerd van de implementatie van vier VENDLET-systemen bij het lokale ziekenhuis, Crèvecoer le Grand, dat zich buiten Parijs bevindt.

Het doel van de economische evaluatie was om uit te vinden wanneer het ziekenhuis in staat zou zijn om het rendement van de investering in mechanische verplaatsingssystemen te zien.

Verder was er de wens om te weten of er ook verbeteringen waren op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk en of de kwaliteit van de zorg op hetzelfde niveau zou worden gehandhaafd als voor de implementatie van de technologie.

De studie werd uitgevoerd op basis van een monografisch onderzoek en werd uitgevoerd van januari tot juli 2016. De periode van 6 maanden omvat een voorbereidingsfase (januari-maart), een fase van gegevensverzameling (maart-april) en een analysefase (april-mei).

Het onderzoek combineert verder vier methoden van dataverzameling; observaties, verkenningen, interviews en documentanalyses.

 

Een verbeterde zorgsituatie

Het zorgpersoneel heeft unaniem verklaard dat de VENDLET V5 een mildere manier van het verplaatsen van klanten biedt en dat het gebruik van de systemen geen bijzondere weerstand of stress oproept bij de klanten.

Het personeel wees er verder op dat het gebruik van het VENDLET-systeem bij sommige klanten een verminderde stijfheid en spanning meebracht, waar deze anders bevriezen bij het verplaatsen, wat het verplaatsingsproces over het geheel genomen gemakkelijker maakte.

Het rapport concludeerde ook dat de bedlegerige klanten een verhoogd comfort, minder pijn en minder spanning ervaren bij het verplaatsen. Minder rek en weefselschuiving betekende ook dat de ontwikkeling van decubitus verminderde bij de klanten, die met VENDLET werden verplaatst.

 

Verbeterde veiligheid en gezondheid op het werk

Het rapport toont een aanzienlijke afname van de fysieke belasting, minder vermoeidheid en daardoor minder fysieke erosie van het personeel.

Het personeel beantwoordde onder andere twee vragen over hun ervaring met fysieke belasting bij zowel handmatige als mechanische verplaatsingen, die zij op een schaal van 1-10 moesten beoordelen.

 

Volgens deze resultaten is de gezondheid en veiligheid op het werk aanzienlijk verbeterd, aangezien zowel de belasting als de ervaren vermoeidheid werd verminderd door het gebruik van VENDLET V5.

 

Snel rendement van de investering

Uit de studie blijkt dat in het Franse ziekenhuis het VENDLET-systeem een rendement op de investering  van 3,8 jaar heeft. Om echter de exacte tijd van het rendement op de investering te kennen, moet het uurloon in het betreffende land in de berekening worden meegenomen. Aangezien bijvoorbeeld het uurloon in Frankrijk lager is dan in Denemarken, zal het rendement van de investeringen in een Deense context korter zijn.

 

Volledige implementatie leidt tot grotere economische voordelen

Uit het onderzoek blijkt dat de economische voordelen van de invoering van VENDLET V5 het best kunnen worden gerealiseerd wanneer de medewerkers in staat zijn om een routine in het werken met de systemen te verkrijgen. Dat betekent dat een volledige implementatie de voorkeur verdient als men de grootst mogelijke financiële voordelen wil behalen. Aanpassen aan nieuwe technologie kost tijd en wordt gemakkelijker als de nieuwe technologie vaak wordt gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat het VENDLET-systeem het mogelijk maakt om in verplaatsingssituaties van twee naar één zorgverlener te gaan, maar dat het noodzakelijk is dat

  • het een aandachtsgebied van het management is
  • het personeel de nodige routine krijgt in het gebruik van het systeem
  • het personeel een degelijke opleiding heeft gevolgd

De implementatie van één enkel systeem heeft daarom dus niet zo'n groot effect als de invoering op grotere schaal. Het duurt gewoonweg te lang voor het personeel de nodige routine krijgt als ze slechts af en toe met het systeem werken. Het zal dus langer duren voor ze van 2 zorgverleners naar 1 zorgverlener kunnen gaan bij het verplaatsen van klanten.

 

De gedachten van het ziekenhuis over de implementatie van VENDLET

De CEO van het ziekenhuis in Crèvecoeur le Grande, Eric Jullian, deelt zijn gedachten alvorens te investeren in de VENDLET-systemen. Hij benadrukt in het bijzonder zijn verantwoordelijkheid voor het personeel en hun veiligheid en gezondheid op het werk.

De vertegenwoordigers van het IREPS  vertellen ook hoe de onpartijdige analyse zich richtte op de financiële voordelen van de implementatie van de nieuwe technologie, maar ook op de voorwaarden van het personeel en de klant.

 

Media-aandacht

Het project kreeg veel media-aandacht, waaronder een ministerieel bezoek dat zowel de kranten als de televisie bereikte. Bekijk hieronder de Franse tv-spot.

 

Publicatie

Het tijdschrift Techques Hospitalieres publiceerde in 2016 een artikel over de studie.. Het artikel besluit dat de VENDLET V5 de veiligheid en gezondheid op het werk van het zorgpersoneel verbetert en dat er economische voordelen te behalen zijn door VENDLET op grotere schaal te implementeren.

Dit artikel werd bekroond als Beste Artikel van 2016 in Techques Hospitalieres. 

 


 

Download PDF: 

Probeer VENDLET

Ben je er niet zeker van dat het VENDLET-systeem de juiste oplossing is voor de cliënt? Test het dan gratis uit.

Locatie waar het getest wenst te worden.